9 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Όταν ρωτάμε τους γονείς τι θα ήθελαν περισσότερο για τα παιδια τους, οι περισσότεροι απαντούν να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Κι αν η υγεία είναι κάτι που δεν είναι απολύτως στα χέρια τους, το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να γίνει ευκολότερο ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις:

1. Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας
Το πόσο χαρούμενο είναι το παιδί μας εξαρτάται σημαντικά από το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.  Αφιερώστε λίγο προσωπικό χρόνο με φίλους , ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο, ακόμα και λίγη ώρα ξεκούρασης. Το γέλιο είναι μεταδοτικό ,και σίγουρα θα το το χαρείτε από το παιδί σας αν είστε κι εσείς ευδιάθετοι και ξεκούραστοι.

2. Μάθετε τους να χτίζουν σχέσεις
Δεν χρειάζεται κόπο. Ξεκινήστε δείχνοντας τους οι ίδιοι μικρές πράξεις καλοσύνης,  γενναιοδωρες κινήσεις, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χτίσουν την ενσυναίσθηση τους., την προσφορά, και τελικά την ικανοποίηση ότι προσφέρουν.

3. Μην περιμένετε την τελειότητα, αλλά επιβραβεύστε την προσπάθεια.
Οι γονείς οι οποίοι έχουν συνεχώς υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά τους , τους προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, απομόνωση.  Χειροκροτήστε λοιπόν την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

4. Διδάξτε την αισιοδοξία
Δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωη’ς μαζί με το παιδί σας, μην δίνετε σημασία σε πιθανές αποτυχημένες προσπάθειες τους. Τα παιδιά που είναι αισιόδοξα έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στο σχολείο, τον αθλητισμό, και έχουν καλύτερες και περισσότερες διαπροσωπικές σχέσεις.

5. Μάθετε καλά το παιδί σας
Μην προσπαθείτε να πιέσετε το παιδί να έχει μια συμπεριφορά που στο ίδιο δεν ταιριάζει, αν π.χ. είναι ντροπαλό να ενταχθεί άμεσα σε μία παρέα, ή ακόμα να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που δεν του αρέσει. Ακούστε και παρατηρήστε το ώστε να καταλάβετε τα θέλω του.

6. Εμφυσείστε του την εγκράτεια
Η εγκράτεια είναι ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας από την εξυπνάδα για την επιτυχία στην ζωή.
Αποσπάστε λοιπόν το παιδί από αυτό που δεν θέλετε να κάνει ή να πάρει, ή υποσχεθείτε του κάτι πιο ενδιαφέρον προς το παρόν, μέχρι να έρθει η ώρα για αυτό που ζητάει. Τηρείστε την υπόσχεση σας και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα!

7. Περισσότερο παιχνίδι
Η ώρα του παιχνιδιού δεν είναι απλώς μια στιγμή ελεύθερου χρόνου. Είναι  ευκαιρία για μάθηση, εμπειρίες και κοινωνικοποίηση. Βρεθείτε με φίλους, βγείτε στη φύση, και βρείτε χρόνο για περισσότερο παιχνίδι και ξένοιαστες οιογενειακές στιγμές.

8. Κλείστε την τηλεόραση
Μέσα απο έρευνα στις ζωγραφιές των παιδιών , παρατηρήθηκε ότι εκείνα που παρακολουθούσαν πάνω από μιά ώρα τηλεόραση την ημέρα είχαν πολύ πιο φτωχα σχέδια, μουντά και σκούρα χρώματα, σε αντίθεση με τα άλλα που οι ζωγραφιές τους ήταν πο πλούσιες, χαρούμενες. Συζητήστε,επινοήστε ομαδικά παιχνίδια, διαβάστε παραμύθια, δημιουργήστε μαζί, και σίγουρα το παιδι΄σας θα προτιμήσει να περάσει χαρούμενο χρόνο μαζί σας παρά να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα.

9. Καθήστε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι
Η τρελή καθημερινότητα συνήθως δεν μας επιτρέπει να συνηπάρξουμε στο μεσημεριανό τραπέζι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να καθιερώσουμε ένα απογευματινο ”dinner”, όπου θα συζητήσουμε την καθημερινότητα μας, θα ακούσουμε τα νέα του παιδιου από το σχολείο, θα μοιραστούμε μια αστεία στιγμή.

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Επόμενο άρθρο10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΈΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ