ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΕ ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΒΗΜΑΤΑ!

Η μέρα που το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, είναι γι’ αυτό ένα μεγάλο βήμα στη ζωή του. Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη σύγχρονη κοινωνία, είτε γιατί η μαμά είναι εργαζόμενη είτε γιατί ήρθε η ώρα να κοινωνικοποιηθεί το παιδί.

Έρευνες πάντως δείχνουν ότι παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς είναι πιο αυτάρκη, ανεξάρτητα και κοινωνικά, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο και περισσότερες γνώσεις. Επίσης, προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες καταστάσεις, μαθαίνουν να μοιράζονται, αλλά και να αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας.

Κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής. Κάποια παιδιά μπορεί να κλαίνε, άλλα πάλι να χαίρονται και περιμένουν πως και πως την ώρα να πάνε στο νέο τους σχολείο. Έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα, όπως άγχος, αγωνία, ανησυχία και προσμονή κυριεύουν γονείς και παιδιά, όσο ο καιρός πλησιάζει για το νέο ξεκίνημα. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι να περιμένουν, ενώ οι γονείς ανησυχούν για την ομαλή ένταξη του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρχουν, είναι όμως στο χέρι σας αυτή η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς!

Πως θα προετοιμαστούμε εμείς οι γονείς!

Μεγάλη σημασία έχει η επιλογή της κατάλληλης στιγμής που το παιδί θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Αν π.χ. πρόκειται να γεννηθεί ένα αδελφάκι, πρέπει το παιδί να αρχίσει το σχολείο αρκετό χρόνο πριν τη γέννα έτσι ώστε να μην εισπράττει την έναρξη του σχολείου του ως απόρριψη προς «όφελος» του μωρού.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν πρέπει να είναι ταυτόχρονα και η πρώτη φορά που αποχωρίζεστε το παιδί σας. Πριν την ένταξή του στο σχολείο, θα πρέπει το παιδί να έχει βιώσει μικρής διάρκειας αποχωρισμούς, προκειμένου να νιώθει με σιγουριά ότι δεν το εγκαταλείπετε.

Αφού λοιπόν αποφασίσετε σε ποιον σταθμό θα το στείλετε, επισκεφτείτε τον μαζί του. Δείξτε του μαζί με τη δασκάλα τους χώρους, τα παιχνίδια, την αυλή.

Όταν ξεκινήσει πάρτε άδεια από τη δουλειά σας, γιατί θα χρειαστεί την περίοδο προσαρμογής να είστε κοντά στο παιδί. Τις πρώτες δύο με τρεις μέρες, μέχρι να συνηθίσει το χώρο και τους ανθρώπους, θα χρειαστεί να είστε κοντά του. Στη συνέχεια, θα το αφήσετε για μία ώρα μόνο του, μετά για δύο και λειτουργήστε σύμφωνα με τις υποδείξεις του καταρτισμένου προσωπικού του σχολείου

Προηγούμενο άρθροΒYE BYE ΠΙΠΙΛΑ!
Επόμενο άρθροΗ ..ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ